Bellmanfatet

Den svenska punschens historia börjar redan på 1700-talet då Ostindiska kompaniet tar hem arrak från Batavia och nationalskalden Bellman besjunger punschen. I slutet av 1800-talet fylldes Bellmanliggaren Fader Berg, ett ekfat om 1 800 liter, med arrak för första gången. Fatet låg i källaren på kungliga slottet i Stockholm. Från år 2013 förvaltas Fader Bergs ekfat av Norrtelje Brenneri, där fatet åter har tagits i bruk för vår generation – och för kommande. Bellmanpunschen är extra torr och elegant. Dess unika smak kommer från Fader Bergs ekfat.

Fader Bergs fat är ett fat i serien Bellmanliggare som ägs av Spritmuseum i Stockholm. Det har åter tagits i bruk på Norrtelje Brenneri.

Under 1800-talet ruvade faten med punsch i Kungliga slottets källare. Under 1900-talets första hälft övergick ägarskapet av faten till statliga Vin och Sprit AB. Nu ägs de av Spritmuseum.

Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum, säger; ”Det är mycket roligt att kunna ha museets föremål i riktig produktion. Det måste väl vara interaktivt historieberättande när vi kan smaka på nästintill samma droppar som farfars far och mormors mor smakade på!”

Richard Jansson, VD på Norrtelje Brenneri AB, lägger till; ”Vi är mycket stolta att få samarbeta med Spritmuseum. Vi tar fatet i drift för att kunna lagra vår ’historiska och innovativa’ punsch. Det är ett fantastiskt tillfälle för att utveckla den erkända och populära Roslagspunschen ytterligare!”

Läs mer om Spritmuseum på dess hemsida, www.spritmuseum.se

”Avnjut Bellmanpunschen här!” 

Klicka här för att se hela vårt sortiment.

Norrtelje Brenneri – Spirit of Stockholm Archipelago Norrtelje Brenneri är ett bränneri beläget i hjärtat av Roslagen där exklusiva drycker varsamt produceras för hand.
  Norrtelje Brenneri AB, Lohärads Söderby 11, 761 72 Norrtälje Sweden
info@norrteljebrenneri.se
+46 176 22 71 30

Besök oss!

You must be 21 years old to visit this site.

Please verify your age